[...] kapusta, kalafior, zielona papryka. Produkty te głównie kolkę mogą powodować, gdy spożywane są na surowo Podział makroskładników, który może zastosować kobieta karmiąca, to: białko 1,8 g/kg masy ciała tłuszcz 1,5 g/kg masy ciała węglowodany uzupełnić do bilansu energetycznego Biorąc więc za przykład naszą kobietę o masie 75 kg, powinna ona [...]
[...] Sam fakt gryzienia, jedzenia i przeżuwania wpływa na wydłużenie czasu konsumpcji i wyższą sytość po posiłku. Jeśli decydujesz się na koktajl, to niech będzie on wysokobiałkowy. Podsumowanie Wieczorne podjadanie to częsty problem zwłaszcza w trakcie stosowania diet z deficytem kalorycznym. Prowadzić może to do braku jakichkolwiek efektów [...]
Kto nie chciałby uzyskać szybkich rezultatów treningowych? Wszyscy chcielibyśmy spojrzeć w lustro i zobaczyć płaski, umięśniony brzuch i zarysowane bicepsy już po pierwszym treningu, ale z rezultatami ćwiczeń trzeba czekać tygodnie, a nawet miesiące. Potrzeba czasu, aby zobaczyć wzrost mięśni i zwiększoną wytrzymałość, ale możesz od razu czerpać [...]
[...] w organizmie może prowadzić do kontuzji. Arash jest wielkim fanem kuchni perskiej. Uważa, że jest to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie - potrawy są bogate w białko, dobre tłuszcze i złożone węglowodany. Mówi, że tak jak w przypadku każdej innej kuchni, zawsze można mieć zdrowe i niezdrowe podejście. Wszystko sprowadza się do [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] form tlenu, w porównaniu ze zdolnością organizmu do detoksykacji komórek. Tego rodzaju uszkodzenia spowodowane przez tlen, zwiększają ryzyko infekcji. Dieta zbyt uboga w białko zwiększa natomiast ryzyko niedożywienia białkowo-energetycznego, co również wiąże się ze znacznymi zaburzeniami odporności. Powszechnie uważa się, że niedobory lub [...]
Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]
Chyba nie ma na świecie osoby, która tak na 100% i do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu. O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą [...]
[...] Spróbujmy w najprostszych (i najkrótszych) słowach rozwiać nieco mitów związanych z białkiem, które często nie dają spać zarówno młodym osobom, jak i ich rodzicom. Odżywka białkowa - składnikiem zdrowej diety Białko jest jednym z trzech podstawowych makroskładników, które dostarczamy wraz z tym, co zjadamy. Nasz organizm, choć nieco inaczej [...]
Dostosowanie godzin spożywania posiłków w ciągu dnia do swojej aktywności przysparza niektórym osobom wielu problemów. Dodatkowym utrudnieniem w dopasowaniu diety do pracy i codziennych obowiązków jest mimowolna aktywność fizyczna. Każdy, kto trenuje zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo i ma trudności z ustaleniem optymalnych dla siebie pór [...]
[...] powtórzeń, nie skracasz zakresu ruchu, a technika nie ulega znaczącemu pogorszeniu. Ogólnie wzrost mięśni zależy od bodźca, jakim jest trening siłowy, jednak dużą rolę odgrywają stosowana dieta i suplementacja (kreatyna, białko serwatkowe, gainer, magnez, potas), zapewniany czas regeneracji oraz sposób, w jaki wykonujesz powtórzenia (ich jakość).
[...] pilnuje diety, ale w weekendy pozwala sobie na małe odstępstwa. Młodziutka fitnesska nie zapomina także o suplementacji, która według niej jest niezwykle istotna. Stosuje białko serwatkowe, BCAA, spalacz tłuszczu w okresie redukcji, CLA oraz kwasy Omega-3. Savannah jest wielką fanką Michelle Lewin i Yarishna Ayala. Śledzi ich postępy, a [...]
[...] może zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze, co w przypadku diety wegańskiej jest trudniejsze. Chodzi głównie o kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, wapń oraz białko. Laktoowowegetarianie Co jedzą? Jajka, nabiał, produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy. Czego unikają? Mięsa, drobiu, ryb i owoców [...]
[...] gorączką reumatyczną, zespołem Reitera, chorobą Crohna, zawałem płuca, gruźlicą, nowotworami, zakażeniami układu moczowego i ran pooperacyjnych itd.). Troponina jest to białko budujące mięsień sercowy i inne mięśnie. Wzrost specyficznych troponin, np. T/I, świadczy o uszkodzeniu serca, martwicy, kardiomiopatii, ostrym zespole wieńcowym itd. [...]
[...] beta trzustki (insulina). U zdrowych osób leptyna powoduje spadek głodu poprzez regulację stężeń: neuropeptydu Y (NPY) hormonu koncentrującego melaninę (MCH) oreksynę białko z rodziny Agouti (AGRP) Należy dodać, iż w ustroju otyłych osób występuje dość często oporność na insulinę, a ten hormon również stymuluje odczuwanie sytości. Zarówno [...]
[...] ostrygowaty, który poza nazwą nie ma nic wspólnego z ostrygami. Reszta składników jest, można by rzec tradycyjna, jak w większości tego typu produktów — teksturowane białko pszenicy, oleje roślinne, przyprawy. Nie ma tutaj konserwantów ulepszających smak i zapach, zatem można uznać produkt za całkiem poprawny. Kotleciki można przyrządzić [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]